My Diet Program

LilySlim Weight loss tickers

Saturday, September 1, 2012

Lai Chi Kang a.k.a CiKONG

Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat semua kwn2ku..

petang yg panas dan bosan ni.. tak de idea nk mkn ape.. perot dah berbunyi2 minta macam2.. jadi aku belek magic box aku.. hehhehe.. aku jmpe bahan2 nak buat Lai Chi Kang a.k.a Cikong.. yummm... yummm..  sebenarnya byk version buat LCK ni.. ada yang letak kacang, nata de coco, buah pala kering, kurma cina.. mcm2 lah.. tp yang penting mesti ada kembang semangkuk!! 

masa aku blajar kat melaka dulu, aku join JPA3.. 
time tu diorang ada ajar lagi pasal LCK ni... camni lagu dia.. 

lai chi kang semangkuk tiga kupang
lai chi kang semangkuk tiga kupang
lai chi kang semangkuk tiga kupang
makan sikit tak kenyang
semangkuk tiga kupang.. 

kali ni aku nk ajar buat LCK version Cik Anum lak yer.. :P sedap ke tidak.. meh cuba dulu recipe aku ni.. 

LAI CHI KANG


bahan2 ni kena rendam dulu tau! lebih kurang 2 - 3 jam.. klu nk sedap biar rendam lama ckit..

kembang semangkuk
buah katira a.k.a getah anggur 
longan kering
biji selasih
cendawan putih kering (Dried White Fungus)

barley (rebus dulu yer.. )
gula batu
gula lump
buah kundur manis
air 2 mangkuk
kacang goreng


cara-cara nak buat nyer.. 

masak air, gula batu, gula lump dan longan kering sampai larut.. lepas tu masukkan semua bahan2 yang lain kecuali buah kundur dan biarkan didih cikit n terus tutup api.. masukan dalam mangkuk dan tambah buah kundur dan kacang... dah siap..

klu nk makan sejuk tambah ais.. sedap wehhhhhh... selamat mencuba!! :)



No comments:

Post a Comment